Ghayukie's Amorae

Shiba Inu

Rasbeschrijving

Van de zes inheemse Japanse 'spits'-rassen is de Shiba de kleinste. De shiba inu (??) betekent "kleine hond" in Japaans en komt uit de bergen. Van nature is het een jachthond op klein wild. De Shiba is een vrolijke, speelse hond met een innemend voorkomen. Hij is super intelligent, behendig, en heel lichtvoetig in zijn bewegingen. Karaktereigenschappen die de meeste Shiba's typeren zijn hun onuitputtelijke nieuwsgierigheid, leergierigheid, een enorme dosis eigenwijsheid en een niet te onderschatten passie voor jagen.

     

De Shiba is over het algemeen buitengewoon vriendelijk naar mensen en meestal zeer sociaal in de omgang met andere honden mits hij een goede opvoeding krijgt. Het is zeer belangrijk dat een Shiba pup op 8 weken al veel gezien heeft, zowel binnenshuis als buitenhuis.

Karakter:

Dit ras heeft een evenwichtige, alerte, nieuwsgierige en opgewekte aard. Ze blaffen weinig, maar ze kunnen waaks zijn. Shiba's hechten zich aan hun baas, maar stellen zich nooit afhankelijk op. Ze zijn in de regel wel vrij gehoorzaam. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen en zijn in de regel kalm, rustig en bedachtzaam. Het karakter van de shiba is bijzonder en kan natuurlijk van een hond tot een andere vari?ren. Maar over het algemeen kunnen we van de shiba zeggen dat het een heel intelligente hond is die heel veel en snel kan dingen aanleren als we hem goed kunnen motiveren. Door zijn nieuwsgierigheid ontgaat hem niets. De shiba is zeker geschikt als huishond en wordt snel gewend aan het leven van zijn baasje. Hij kan leven in een apartement leven voor zover hij regelmatig momenten heeft om zijn energie kwijt te raken.

Sociale aanleg:

De Shiba gaat over het algemeen goed om met andere honden. Een goede socialisatie speelt hier natuurlijk ook een rol. De puppycursus is bijvoorbeeld ideaal om de hond te socialiseren. De omgang met huisdieren zoals katten is doorgaans goed en uw visite wordt meestal vriendelijk benaderd. De omgang met kinderen geeft in de regel geen problemen, op voorwaarde dat de kinderen de hond niet als speelgoed gebruiken.

Verzorging:

De Shiba heeft weinig vachtverzorging nodig. Hij is schoon op zichzelf en de vacht is van een dusdanige structuur dat hij niet snel vuil wordt. Tijdens de verharingsperioden komen er grote hoeveelheden haar vrij en moet de vacht geregeld geborsteld worden. Houd de nagels kort.

Opvoeding:

De Shiba is in doorsnee vrij eenvoudig op te voeden, mits de eigenaar er rekening mee houdt dat deze hond ook wat onafhankelijke trekjes kan vertonen. Wissel de oefeningen af met spelen om ervoor te zorgen dat de hond het leuk blijft vinden en leg de nadruk op het belonen van gewenst gedrag. Deze honden zijn erg goed te motiveren met voedsel. In principe zal een Shiba zich zonder meer aanpassen aan uw situatie en zich voorbeeldig gedragen als u hem ergens mee naartoe neemt, maar hij leent zich niet voor circuskunstjes en eentonige, urenlange trainingssessies. Van oudsher is dit ras gebruikt als jachthond en bij sommige honden kan het jachtinstinct tijdens onaangelijnde wandelingen naar boven komen. Investeer daarom extra tijd in het 'hierkomen' op commando.

Beweging:

De Shiba past zich aan uw omstandigheden aan. Hij kan zonder meer gelukkig zijn als zijn bewegingsvrijheid beperkt wordt tot een eenmaal daagse wandeling, aangevuld met spelen.. Wanneer u het echer leuk vindt om dagelijks urenlange omzwervingen te maken, dan zal een hond van dit ras u zonder een spoortje van vermoeidheid kunnen en willen vergezellen. Het maakt deze hond weinig uit of de wandelingen door de stad of door een natuurgebied voeren. Ze voelen zich overal op hun gemak mits een goede educatie. Dit type hond kan daarom ook prima in een drukke woonwijk of op een appartement gehouden worden met de nodige aandacht en beweging.

In onze tuin staat dit agility parcours. Zo blijven onze shiba's in topvorm en versterkt onze band met hen.

Rasstandaard

De Shiba komt voor in de kleuren Rood, Black and Tan, Sesam (mix van witte en zwarte haren) en cream. Alle kleuren moeten Urajiro bezitten. Dit zijn witte aftekeningen aan de zijkanten van voorsnuit en wangen, aan de onderkant van de kaak, hals, op borst en onderbuik, onderkant van de staart en de binnenzijden van de benen.

 

Algeheel voorkomen
Kleine evenwichtige hond, evenredig en stevig van bouw, met een lichtvoetig, veerkrachtig gangwerk.
Proportie
Een compacte hond waarvan het lichaam iets langer dan hoog is (verhouding 11:10).
Hoofd
Breed voorhoofd, goed ontwikkelde wangen, matige stop met lichte groef. De voorsnuit is toelopend en goed van lengte, met een rechte neusrug en strak aanliggende lippen.
Ogen
Naar verhouding klein, driehoekig, buitenste ooghoeken schuin omhoog, donkerbruin van kleur.
Oren
Naar verhouding klein, driehoekig, licht naar voren hellend en recht.
Gebit
Schaargebit.
Hals
Stevig en dik in verhouding met hoofd en lichaam.
Lichaam
Sterke rechte rug. Brede, gespierde lendenen. Diepe borst, ribben matig gebogen. De buiklijn is goed opgetrokken.
Ledematen
Schouders matig gehoekt, ellebogen goed aangesloten. De voorbenen zijn van voren gezien recht. Middenvoet enigszins schuin. Lange bovendij, korte onderdij, maar goed ontwikkeld. Krachtige en stevige spronggewrichten. Tenen goed aaneengesloten.
Voeten
Ronde voeten met aansluitende tenen. Middenvoet enigszins schuin. Harde nagels en liefst donker van kleur.
Staart
Hoog aangezet, dik, gekruld of sikkelvormig gedragen. De punt van de omlaag gebogen staart reikt tot aan het spronggewricht.
Gangwerk
Lichtvoetig en krachtig.
Vacht
het dekhaar is hard en recht, de ondervacht zacht en dicht. Aan de staart is het haar iets langer en uitstaand.
Schofthoogte
Reuen 40 cm en teven 37 cm. Een afwijking naar boven en naar beneden van 1,5 cm is toegestaan.
Fouten
Vrouwelijk lijkende man, mannelijk lijkende vrouw. Ondervoor- en bovenbijter. Missende tanden. Angst.
Diskwalificerende fouten
Hangende oren. Hangende of te korte staart.

Gewicht

9 tot 14 kg

 FCI STANDAARD

Groep:      
Spitsen en oertypes

FCI:         
257

Sectie:        
5

Hoofd:     
Breed voorhoofd, goed ontwikkelde wangen, matige stop met lichte groef.

Ogen:       
Naar verhouding klein, driehoekig, buitenste ooghoeken schuin omhoog, donkerbruin van kleur.

Oren:       
Naar verhouding klein, driehoekig, licht naar voren hellend en recht.

Gebit:        
Scharend.

Hals:          
Stevig en dik in verhouding met hoofd en lichaam.

Lichaam: 
Schouders matig gehoekt, ellebogen goed aangesloten. De voorbenen zijn van voor gezien recht. Middenvoet enigszins schuin. Lange bovendij, korte onderdij, maar goed ontwikkeld. Krachtige en stevige sprongewrichten. Tenen goed aaneengesloten.Harde nagels en liefst donker van kleur.

Staart:      
Hoog aangezet,dik gekruld of sikkelvormig gedragen. De punt van de omlaag gebogen staart reikt tot aan het spronggewricht.

Vacht: 
Het dekhaar is hard en recht, het ondervacht zacht en dicht. Aan de staart is het haar iets langer en uitstaand.

Kleur:
Rood, Black and Tan, Sesam, Rood/Sesam en zwart/sesam. Alle kleuren met "Urajiro"; een witachtige aftekening aan de zijkanten van voorsnuit en wangen, aan de onderkant van de kaak, de hals, op de borst en maag en aan de onderkant van de staart, aan de binnenkant benen.

Schofthoogte:   
reuen 40 cm en teven 37 cm. Een afwijking naar boven en naar beneden van 1,5cm is toegestaan.

Fouten:
Vrouwelijk lijkende man, mannelijk lijkende vrouw. Ondervoor- en bovenvoorbijter. Missende tanden. 

Discwalificerende fouten:
Hangende oren. hangende of te korte staart.